Mindfulness 101 Atölye
Mindfulness 101 Atölye
Mindfulness Nedir?
Mindfulness dikkati bilinçli olarak şimdiki ana yöneltme ve anda gerçekleşenleri yargısız ve açık bir yaklaşımla kabul etme becerisidir.
Mindfulness İngilizce “forgetfulness” (unutkanlık) kelimesinin tam tersidir. Mindful biri sık hatırlayan, daha fazla farkında olan biridir.
Mindfulness egzersizleri düzenli yapıldığında, zihnin anda farkındalık özelliği hayali bir kasın gelişmesi gibi gelişir ve spontane bir hale gelir. Yani mindfulness geliştirilebilir bir beceridir, zor değildir ve herkes tarafından uygulanabilir.
Mindfulness egzersizleriyle beyinde fiziksel değişim (nöroplastisite) gerçekleşir. Yani beyin gerçek anlamda fiziksel olarak değişir. Bu değişimle stres anlarında daha sakin kalabilme, sağlıklı karar verebilme, odaklanma, düşünme ve analiz yetenekleri beyinde gelişir.
DETAYLAR
Mindfulness’ın Kanıtlanmış Faydaları
Harvard Üniversitesinde yapılan bir araştırmada uyanık olduğumuz zamanın %47’sinde dikkatimizin yaptığımız iş dışında olduğu ve bu durumun mutsuzluk hissini artırdığı kanıtlandı.
Mindfulness pratikleri ile bu durumun tersine döndüğü ve ayrıca aşağıdaki alanlarda bilimsel verilere dayanan gelişmeler yaşandığı tespit edilmiştir:
- Beynin stres başlatan bölümü olarak bilinen Amigdala Bölgesinde (İlkel Beyin) boyut olarak küçülme ve aktivite azalması
- Beynin düşünen, analiz eden, odaklanan, karar alan, yaratıcı fikirlerin oluştuğu bölümü olan ve en fazla insanda gelişmiş olan bölümü Prefrontal Korteks’de boyut olarak gelişim ve aktivite artışı
- Hücresel yaşlanmada yavaşlama*
- Odaklanma ve dikkatte artış
- Zor duygu ve durumlarla başa çıkabilme becerisinde artış
- Dinleme becerisinde olumlu değişim
- Öğrenme, karar verme ve hatırlama becerilerinde artış
- Depresyon, stres, anksiyete, kaygı, öfke ve panik atakta azalma
- Genel mutluluk düzeyinde ve buna bağlı hayat kalitesinde artış
- Uyku sorunlarında azalma
- Ağrı şikayetlerinde azalma
- Empati ve şefkat duygularında artış
- Yaşlanmaya bağlı beyinde oluşan değişimde azalma
- Kalp krizi riskinde 1.6 kat azalma
*8 hafta boyunca günde 12 dakika mindfulness egzersizi yapmanın tek başına hücresel yaşlanmayı geciktirme enzimi olan telomeraz enzimini %43 arttırdığını kanıtladı (Nobel Ödüllü Biliminsanı Elizabeth Blackburn). Telomerler vücudumuzda her bir DNA sarmalının ucunda bulunan ve kromozomları koruyan parçalar. Hücreler bizi genç ve sağlıklı tutabilmek için her bölündüğünde, telomerler kısalır. Telomer’ler kısaldıkça yaşlanma hızlanır ve hastalık riski artar. Telomeraz enzimi, Telomerler üzerinde etkisi bulunan, bu süreci yavaşlatabilen bir enzimdir ve meditasyon yaptıkça bu enzimde %43 artış gerçekleşir.
Eğitime Kimler Katılabilir?
- Stres anlarını daha etkin yönetmek ve stresi daha az deneyimlemek isteyen
- Odaklanma ve dikkatini artırmak isteyen
- Mutsuzluk hali ile baş etme yollarından biri olarak Mindfulness’ı keşfetmek isteyen
- Zihinsel yorgunluk şikayetleri bulunan
- Hayatta daha fazla denge arayan herkes katılabilir.
Eğitimde Neler Öğreneceksiniz?
- Bu eğitimde Mindfulness ile ilgili temel kavramları öğrenecek ve 4 adet temel Mindfulness egzersizini uygulama fırsatı bulacaksınız
- Eğitim egzersizleri deneyimleme, üzerinde birlikte konuşma ve hayatımıza nasıl dahil edebileceğimiz alanlarına yoğunlaşarak ilerleyecek
- Eğitimde teori konuşacak, uygulama yapacak, birbirimizden öğrenecek ve bazen bunu oyunlarla yapacağız
- Eğitim sırasında yapılan uygulamaların ses kayıtlarını alabilir, eğitim sonrası günlük mindfulness egzersizlerinizi uygularken bu kayıtları kullanabilirsiniz.
Kayıt İçin
Yogangela Yoga Stüdyosu
Ataşehir / İstanbul
+90 533 431 3955
+90 542 564 5236
Ücret
- Atölye Bedeli: 300 TL + KDV